Volgens drie topkoks

Terug naar overzicht do 26 feb. 2009

Tijdens Margriet Winter Fair waren topkoks Yuri Verbeek, Mathijs Vrieze en Jeroen de Zeeuw druk in de weer om de lekkerste gerechten te bereiden. Nu geven ze, speciaal voor Pasen, hun favoriete eierrecepten prijs.

Wie: Yuri Verbeek
Leeftijd: 41
Kookt voor: De Kokkerie in Delft en schreef eerder het Kookdagboek van een chefkok
Website: www.dekokkerie.com
Specialiteit: koken op sterrenniveau, maar met een alledaagse twist
Is zelf gek op: de Hollandse keuken
Keuken motto: “Kook ‘vrouwelijk’. Dus licht en met veel groente en vis.”

“Om te leren koken, moet je missers durven maken. En geloof me, ik heb ook voldoende missers op mijn naam staan. Zo heb ik ooit een tompouce van bladerdeeg met garnalen gemaakt waarbij de cocktailsaus fungeerde als ‘glazuur’. Ik vond het een hele ontdekking. Totdat ik het een paar weken later gewoon in een kookboek zag staan. Het bestond al! Ook wilde ik vroeger per se op Michelinsterniveau koken. Nu geloof ik nog steeds in verfijnde kooktechnieken en onverwachte smaakcombinaties, maar ik heb ook geleerd om te kijken naar degene voor wie ik kook. Wat is het voor type? Waar zou hij of zij van houden? In het algemeen valt mij op dat mannen graag voor de grote stukken vlees of wild gaan. En dat vrouwen liever een stukje vis met groente kiezen. Of een lekkere pasta of salade met rucola. Ik ben zelf ook steeds ‘vrouwelijker’ gaan koken. Het is gewoon gezonder. En dat past een beetje bij de trend van dit jaar. We worden met z’n allen steeds zwaarder; door gezond en lekker te koken, kunnen we ook ons gewicht een beetje in bedwang houden. Verder ben ik een groot pleitbezorger van de Nederlandse keuken. We hebben zó veel fantastische producten in dit land: garnalen, kazen, vlees en groente van topkwaliteit. Laten we de Nederlandse gastronomie meer promoten in het buitenland. Mijn volgende kookboek wil ik dan ook volledig wijden aan de Nederlandse keuken. Maar dan zonder het tuttige ‘klompenimago’ natuurlijk. Thuis kook ik ook vaak, ondanks dat ik elke dag voor mijn werk in de keuken sta. Lekker samen met mijn zoon van tweeënhalf pasta maken, bijvoorbeeld. Dan mag hij de lente-uitjes snijden. Dat schiet natuurlijk helemaal niet op, maar ach wat geeft het? Met het fenomeen Pasen heb ik eerlijk gezegd niet zoveel. Maar wat ik er wél leuk aan vind, is dat iedereen dan weer tijd met zijn gezin doorbrengt. Ik dus ook. En je kunt me niet gelukkiger maken dan iedereen aan een lange eettafel bij elkaar te zien.”

“Voor Margriet heb ik een roerei met geitenkaas gemaakt. Roerei omdat dit een klassieker is voor de paasbrunch. En met geitenkaas omdat dit net weer even een andere smaak geeft aan dit gerecht. O ja, niet onbelangrijk: er is niks moeilijks aan, dus iedereen kan het maken.”

Gepubliceerd in: Margriet 2009
Download het artikel als PDF