Voorjaar!

Terug naar overzicht vr 22 feb. 2019

Zo, de winter zit erop! Eindelijk schijnen er weer van die heerlijke voorjaarszonnestralen over de regio Haaglanden.

In de stad zie ik drie mensen minstens vijf minuten lang met gesloten ogen en een opgeheven gezicht richting de zon genieten van het voorjaar en iedereen lijkt vrolijk. Vreemd eigenlijk, want wie heeft medio september bij dezelfde weerscondities mensen zo van de zon zien genieten? Dan word je nog net niet voor gek verklaard.

En dames, het voorjaar heeft meer voordelen!!! Na maanden te zijn geroosterd voor de open haard kunnen jullie weer terecht op het Scheveningse strand waar je je kunt laven aan de zonnestralen met een prachtig gebruind en zacht L’Oréal huidje.
Jullie kunnen weer heerlijk en handenwrijvend (maar niet van de kou) genieten van jullie favoriete glaasje rosé. Flirtend naar het mannelijk schoon wat voorbij komt, het is tenslotte voorjaar!

Maar ook de mannen laten het voorjaar niet ongemoeid voorbij gaan. Zij vergapen zich aan al die mooie cabrio’s en sportieve oldtimers die weer uit de winterslaap zijn gehaald. Zij wachten op het moment dat zij de barbecue weer uit de schuur kunnen halen om daar grote stukken vlees op te kunnen laten verbranden terwijl zij zich afvragen waarom de dames het alleen bij de salades laten.

De kinderen staan in Delft weer klaar om het eerste ijsje van ijssalon Beaart te verorberen en ouders, opa’s en oma’s gaan graag met hen mee.
Ook op het gebied van de gastronomie is er een ommekeer van 180 graden. Erwtensoep is voorlopig passé en wordt vervangen door een frisse voorjaarssalade. Fazant wordt gewoon weer kip (wel scharrel of biologisch) en het is niet langer oma’s appeltaart uit de oven die de voorkeur geniet maar een heerlijke verse fruitsalade, liefst met wat lekkere frisse lemon curd.

De natuur komt weer tot leven, je ziet en je ruikt het, het is een verademing om door het natuurschoon van onze regio te wandelen of te fietsen en deze af te sluiten met het eerste terrasbezoekje van het jaar. Je bent niet de enige dus, de bediening loopt zich de tandjes. Soms duurt het drankje iets te lang en in de keuken schreeuwt men moord en brand om die enorme rijen bonnen, met onder andere uw bestelling, weg te werken.

Die wachttijden ach, ik zit daar alleen als ik er echt tijd voor heb. Het belangrijkste voor mij is dat de kok met liefde, passie en gedrevenheid de gerechten serveert waar hij in de winter in gedachten al mee bezig was zodat wij er met een voorjaarsglimlach op ons gezicht van kunnen genieten. Eerlijke gerechten van de kok en dan het liefst bereid met streekproducten. Persoonlijk sla ik de terrassen waar ik met mijn ogen dicht al weet dat er broodjes kroket, tomatensoep uit blik en, doe eens gek, spareribs worden geserveerd het liefst over. Ik word liever verrast en dat hoeft echt niet met truffel, kreeft of kaviaar. Simpel en eerlijk kan minstens zo bijzonder zijn, voor de kok en voor de gasten!

Yuri Verbeek